Heldag i Kampala med alla :)

Igår spenderade vi hela dagen i Ugandas huvudstad, Kampala. Vi åkte runt 9 tiden på morgonen och kom fram vid 11. Vi började med att besöka en plats som heter The Fortress. Fortress är en fristad där unga tonårs flickor som är gravida eller har små barn får leva i trygghet. De lever i trygghet där eftersom unga gravida tjejer i Uganda ofta inte är accepterade hos sin omgivning så som sin familj, kyrkan eller vänner. De blir utsängda från sitt hem och kommer till Fortress för att återbygga upp sina liv genom att få en säker framtid där barnet och de själva är trygg, de har jobb och där de försöker återbygga relationer med sin familj och andra i sin omgiving. De flesta lyckas inte med att återbyga relationen tillbaka och får istället bygga en ny framtid tillsammans med de som jobbar i The Fortress. 
 
När vi kom fram till the Fortress fick vi träffa mammorna och deras barn. Många av dem var väldigt blyga och kunde inte prata engelska särskillt bra, så därför fick allt de sa och vi sa, översättas av en kvinna vid namn Gloria som sköter stället. Vi hade med oss två säckar fulla med gossedjur som vi gav till barnen. Barnen blev jätteglada men i början var de lite förvånade eftersom att de antagligen inte hade haft gossedjur innan. Ett av barnen blev till och med lite rädd i början. Den följande timman vi var på the Fortress lekte vi och kramade barnen, vilket gjorde det väldigt svårt för oss att lämna dem. Innan vi åkte köpte några av oss smycken som bestod av armband, örhängen och MASSVIS med halsband som de själva har skapat. Alla pengar går till the Fortress organisation.
 
Om ni skulle vara intresserade av att stödja organisationen kan ni göra detta genom att besöka http://thefortresssweden.blogspot.com/   eller:
http://thefortresssweden.blogspot.com/p/vad-kan-du-gora.html
 
Efter vårt besök på the Fortress begav vi oss vidare till ett barnhem. Våra lärare Marianne och Lena har haft tidigare kontakt med barnhemmet så därför var vi förberedda med olika slags gåvor att skänka. Barnhemmet specialiserar sig på att få med ungdomar i fotbollskarriären rätt så tidigt i livet. Om barnet har en ljus karriär inom fotbollen kan de med hjälp av detta få ett "scollarship" på en skola. Annars betalar inte barnhemmet för skolavgifterna. Presenterna vi tog med oss till barnen var mest fotbollsrelaterat, alltså fotbollar, fotbollskläder, skor, konor m.m. och ett playstation med Fifa spel! Trots att lokalerna och omgivningen där barnen bodde var väldigt enkelt och näst intill förfallet, var det fortfarande en stor del positivitet då personalen pratade om fotbollen och visade upp alla fotografier på glada barn och ungdomar, samt hyllan med alla lokaler på. 
 
På kvällen begav vi oss till en nationalpark i Kampala där vi  träffade på elever från Angereds gymnasium som också besökte Kampala samtidigt som oss. På kvällen hade vi biljetter och ett bord till en kulturshow, där unga kvinnor och män dansade och sjöng i traditionella dräkter på det afrikanska språket. Showen var spekatakulär och inget som vi hade sett förut. Vi fick se lite av allt som backflips, uråldriga instrument, små pjäser, kvinnor som balanserade krukor på huvudet och massor av annat coolt! 
 
(oss innan showen där vi vilar efter en lång dag)
 
 
Allt som allt var det en väldigt intressant dag där vi fick träffa många olika människor och dess kultur som gav oss alla rejäl tankeställare och öppet sinne, något som vi alla uppskattade att ha upplevt för en dag.
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

uganda2015.webblogg.se

En resa för sex elever från Krokslättsgymnasiet

RSS 2.0